Claber

Maestri dell'acqua

The Water School - the power station and its architecture

One of the most important aims in restoring the Pasiano power station was the restoration of its original function as a hydro-electric power generation facility.

This decision was far from coincidental: Claber has always believed that hydro-electric power, together with technical research and landscape recovery, all fall within the company’s ‘mission’ to delivery technological progress and to protect nature by ensuring a more evolved and rational use of our valuable water resources.

The plans were drawn up by engineers Cadelli and Michelazzi and architect Cester Toso, aided by experts Seriani and Pollastri, after detailed surveys and studies into the site’s architecture, engineering, geology and environment. The following areas were identified for special attention.

Banks

FASCIA SPONDALE

The long abandoned banks were restored to their original features.

Barrages

traverse

Motor driven sluices and new safety fencing were installed.

Filling basin

450 m² of land buried by the flood of 1966 was reclaimed.

Landscaping

The surrounding environment was improved by landscape architecture.

Feeder system

New turbines were installed in two of the three filling tanks, and the third tank was adapted as a safety outlet, complete with sluice.

Vacuum pump siphons were installed to increase the level drop, and automatic grille cleaning systems were installed.

Workings

manufatti

The barrages on either side of the river were restored, as were the feeder to the turbine filling tanks and the bank on the right of the basin downstream from the main barrage, all without disturbing the area’s hydro-geological balance.

Buildings

The power station buildings were restored. Alongside the hydro-electric power generating plant, a test laboratory and study area were created without disturbing the area’s historical and environmental characteristics.

Jobs performed

Embankments were cleaned, re-profiled, consolidated, relined and replanted with indigenous trees and shrubs (willows, alders, etc.).

The bed of the basin and the new section of bank were excavated and consolidated. The banks were restored to their original shape and the banks above the water line were consolidated.

The electrical plant was re-positioned at a safe distance and statically consolidated. An emergency sluice opening system was installed; the multimedia lecture hall (ground floor) and test laboratory (basement) were build and utilities, computer and air conditioning systems installed..

New building work

A fish ladder was built to provide access to the upper river for fish.
Access and service areas were built using natural materials.
Indigenous tree species were planted.